Onderzoek Dutch Grand Prix: Impact bewoners van Zandvoort

Tijdens de eerste weken van mijn master Leisure & Tourism Studies benaderde een docent mij met de vraag of ik haar wilde ondersteunen met de verzameling, analyse en rapportage voor het economische impactonderzoek voor de Dutch Grand Prix. Het eerste wat ik zei was: ‘maar ik heb echt niets met auto’s’. Gelukkig was dit voor haar geen probleem en na eventjes aarzelen of dit me wel ging lukken besloot ik toch ja te zeggen.

Impact inwoners Zandvoort

De bewoners van Zandvoort werden mijn pakkie-an. Met een data-set van om en nabij 1500 respondenten van de in totaal 17.000 inwoners in Zandvoort moest dat wel goed komen. In het algemeen was 95 procent van de inwoners dolenthousiast en enorm trots dat het evenement in Zandvoort plaats vond. Gemiddeld, in vergelijking met bezoekers en ondernemers, geven bewoners het evenement het hoogste rapportcijfer, een 8,9. De uitkomsten waren daardoor uitermate positief. Maar een kleine groep was kritisch, naar mijn mening ook terecht kritisch onder andere over de impact die het evenement heeft op het milieu.

Al met al was dit een enorm unieke kans en ben ik erg blij dat ik ondanks mijn desinteresse in auto’s deze kans heb gekregen en gegrepen. Je zult mij nog steeds niet zien op het circuit zelf, maar ik word heel gelukkig als ik lees hoe veel vreugde het brengt voor de inwoners van Zandvoort.

In het nieuws..

De uitkomsten van het onderzoek zijn door verschillende nieuwssites gepubliceerd zoals het AD, Telegraaf, NRIT en verschillende formule 1 sites. Het onderzoek zelf is de downloaden op de BUas website.

Zegers, K., Klijs, J., Vlems, F., van Dijk – Ratgers, L., & van de Graaf, J. (2022). Onderzoeksrapportage impact Dutch Grand Prix Zandvoort 2021 : Economische en sociale impact van de Dutch Grand Prix voor bezoekers, bewoners en bedrijven. Breda University of Applied Sciences.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *