Titanic The Exhibition: het positieve effect van negatieve emoties

Onlangs bezocht ik Titanic the Exhibition, een tijdelijke tentoonstelling in New York met 200 artefacten overgebleven van de verschrikkelijke ramp uit 1912. Toen ik een week na mijn bezoek een TikTok maakte, die ik hieronder toegevoegd heb, kreeg ik wederom kippenvel en voelde ik dat het meer impact heeft gemaakt dan ik dacht.

Achter ons in de rij om te exhibitie te betreden stond een familie met twee jonge kinderen. Het viel me gelijk op dat de jongste zoon een shirt droeg met de Titanic erop. Ik maakte een opmerking over hoe leuk ik zijn shirt vond. Zijn ouders vertelden mij toen dat hij een die-hard fan is en mij alles kon vertellen over de Titanic. Hij begon me vervolgens te vertellen over de complottheorie dat het een grote hoax is. We moeten natuurlijk wel een beetje realistisch blijven in 2023.

Wat is Titanic the Exhibition?

De exhibitie, die sinds november tijdelijk te zien is in New York, vertelt de verhalen van de passagiers aan boord van de Titanic. De ervaring, met vereiste audiotour, duurt in totaal ongeveer anderhalf uur. De exhibitie staat voornamelijk uit foto’s, nagebootste kamers uit het schip, en een collectie van slechts 200 artefacten. Wat natuurlijk niet raar is aangezien er vrijwel niks is overgebleven.

@fabienvlems Sad but touching experience 💙 #titanictheexhibition #newyorkexhibition #titanic #thingstodoinnyc #nycactivities ♬ My Heart Will Go On (Titanic) – Maliheh Saeedi & Faraz Taali

Een toeristenval?

Zelf had ik niet de hoogste verwachtingen toen ik binnenstapte. Ik ging er vanuit dat ik in een toeristenval zou trappen, wat deels ook het geval was. Toen we binnenkwamen vijf minuten voor ons tijdslot waar we online al tickets van $40 per stuk voor hadden gekocht, werd ons verteld dat de rij om naar binnen te gaan nog wel een uur zou duren. Een bewaker, die ze beter bij sales kunnen zetten, zei dat als we nog 10 euro bovenop ons ticket zouden betalen, we in de vip rij aan konden sluiten die slechts een half uur zou duren. That’s New York City.

Nadat we het verplichte fotopunt voorbij waren, begon onze reis terug in de tijd. Met een koptelefoon en een krakkemikkige apparaat wat regelmatig uitviel, kwamen de verhalen van de foto’s tot leven.

Bedroefde verhalen en geladen objecten

Wat voor mij het meeste impact heeft gemaakt zijn een aantal van de verhalen die verteld werden bij de objecten. Terwijl ik naar de foto’s staarde en in mijn oor het verhaal hoorde van de muzikanten die ondanks dat het schip zinkende was muziek bleven spelen tot ze zouden zinken, kreeg ik tranen in mijn ogen. Maar één verhaal in het bijzonder maakte het meeste impact: het verhaal over een verloren ring.

De jonge Zweedse Gerda zou samen met haar vriend emigreren naar Amerika om daar vol hoop aan hun nieuwe leven te beginnen. Tijdens de verschrikkelijke gebeurtenis is het haar vriend gelukt om in een van de reddingsboten te klimmen, Gerda was niet sterk genoeg om zich omhoog te trekken maar hield zich zo lang als ze kon klem aan de boot. Toen ze niet meer kon, liet ze zich meevoeren met het water en verdronk. Haar vriend hield haar trouwring stevig vast, maar ook hij overleefde de kou niet en overleed na een half uur.

De lichamen van Gerda en haar vriend zijn nooit teruggevonden. Toen de crew van een ander schip de reddingsboot maanden later vond, zagen ze iets glinsteren op de bodem. Het was Gerda’s trouwring.

Positieve effect van negatieve emoties

Wat mij het meeste doet aan dit verhaal, en ik krijg gelijk weer tranen in mijn ogen als ik dit typ, is dat dit jonge stel wat droomde over van een leven aan de andere kant van de oceaan, maar deze droom nooit waar hebben kunnen maken. En hoe dankbaar ik ben dat ik deze blog nu mag typen vanaf de andere kant van de oceaan.

Als mensen kunnen we negatieve emoties veel intenser ervaren dan positieve. Een verhaal zoals dit waarin ik me kan identificeren, maakt het makkelijker om getransporteerd te worden in het verhaal en empathie te krijgen voor Gerda.

Daarnaast zorgen negatieve emoties er vaak voor dat we details veel beter kunnen herinneren, nieuwe inzichten te verkrijgen en daarnaast kunnen ze ons meer motiveren dan positieve emoties. Waar het ongeacht een memorabele beleving is, kan het dus ook leiden tot een betekenisvolle of zelfs transformerende ervaring als we het hiërarchische Experience model van Rossmann en Duerden (2019) aanhouden.

Note: in de toekomst hoop ik hier meer (wetenschappelijke) bronnen aan toe te kunnen voegen

Een aantal andere dingen die ik meegenomen heb uit deze ervaring:

  • Een TikTok maken, of content in het algemeen, werkt voor het reflectieproces, iets wat vaak nodig is om een ‘meaningful‘ of ‘transformational‘ experience te hebben volgens Rossman en Duerden (2019).
  • Helemaal op het einde van de experience zie je alle namen van iedereen die aan boord was van de Titanic. Op de achtergrond hoor je het welbekende deuntje van Céline Dion. Kippenvel.
  • Een gemiste kans: ik was op zoek naar de precieze details van het verhaal rondom de ring wat ik hierboven beschreven heb. Zonde dat ik dit niet op hun eigen website kon vinden.
  • Helaas heb ik de familie achter ons in de rij niet meer gezien. Ik had graag meer willen horen van onze grote fan zijn beleving. Iets wat ik in het algemeen zo interessant vind, hoe kinderen een verschrikkelijke gebeurtenis uit de geschiedenis om kunnen vormen tot een obsessie.

Liefs, Fab.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *