9 LinkedIn tips voor studenten die willen opvallen

Vaak wanneer ik aan medestudenten vraag of ze een account hebben op LinkedIn hebben is het antwoord: ‘ja ik heb wel een account, maar doe er niet zo veel mee’. De enige reden waarom ze de app openen is om een oproepje te doen voor een stage binnen het netwerk van 50 mensen dat ze hebben. Hier liggen een aantal gemiste kansen. In dit artikel deel ik 9 tips voor studenten die op willen vallen op LinkedIn.

We gaan even terug naar het moment waarop je een LinkedIn profiel aanmaakte, daarvoor had je een reden. Of dit nu was ‘als voorbereiding op mijn latere carrière’ of ‘het moest van school’ doet er niet toe. Je wilde er iets mee bereiken.

Waarschijnlijk is dat je nog niet helemaal gelukt of wil je leren hoe je het nog beter kunt doen. Heb je bijvoorbeeld al een geoptimaliseerd profiel, een feed met interessante updates en een relevant netwerk?

De tips zijn opgedeeld in drie stappen: een optimaal LinkedIn profiel, een relevant netwerk en personal branding. 

Stap 1: Zorg voor een optimaal LinkedIn profiel

Een van de belangrijkste dingen om mee te starten is het indelen van je profiel. Doe dit voordat je begint aan stap twee en drie. Dit houdt in een profielfoto, een beschrijving en relevante ervaring.

1 Eerste indruk

Een goede eerste indruk maken is op elk sociaal kanaal van belang, maar bij LinkedIn is het extra moeilijk. Je hebt namelijk niet veel ruimte om een heel profiel aan te kleden. Je hebt slechts een profielfoto, een bio en je lijst met ervaringen. Hoe je jezelf verder kunt onderscheiden, licht ik verderop in het artikel toe.

Een profielfoto is in dit geval al van groot belang. Je hebt een kans om een indruk te maken op iemand. Er is echter een aantal ongeschreven regels voor LinkedIn profielfoto’s. Zo moet het een foto van jou alleen zijn, moet de foto draaien om je gezicht en moet de aandacht naar jou gaan en niet naar de achtergrond. Naar mijn mening ben je verder vrij om outside-the-box te gaan in de keuze van je foto, met een saaie zwart-wit foto zul je niet erg opvallen. Althans als dat niet bij je persoonlijkheid past. Daarnaast zorgt een duidelijke foto ook ervoor dat je makkelijker herkend wordt op evenementen.

Het tweede waar mensen naar zullen kijken is je beschrijving. Laat in een paar woorden of zinnen weten waarvoor mensen bij jou moeten zijn. Ook als je nog student bent en nog niet je hele leven op een rijtje hebt staan. Vermeld wat je studeert, waar je werkt en wat je passie is. Hoe vroeger je aan personal branding begint, hoe beter. Later meer daarover.

2 Relevante ervaring

Als student zul je hoogstwaarschijnlijk nog niet veel ervaring hebben in de branche waar je later terecht wil komen. Volkomen begrijpelijk. Wel is het belangrijk dat je laat zien dat je überhaupt hebt gewerkt, een opleiding hebt gevolgd en andere relevante ervaringen toevoegt die laten zien dat jij jezelf de afgelopen tijd hebt ontwikkeld.

Zorg dat je je profiel altijd blijft bijwerken en optimaliseren. Voeg elke relevante werkervaring, stage en certificaat toe aan je profiel. Beschouw het als je online CV.

Stap 2: De kunst van het online netwerken

Heb je de basis van je LinkedIn profiel? Mooi dan kan het leuke werk beginnen. De twee belangrijkste dingen die je als student kunt doen op LinkedIn zijn personal branding en je netwerk vergroten. Ik start met een aantal tips over online netwerken.

3 Hoe spreek je iemand online aan?

Ken je iemand waarvan je denkt dat hij of zij relevant is voor je netwerk, maar heb je diegene nog nooit in het echt gesproken? Of zie je een presentatie van iemand en stap je op dat moment liever niet op diegene af? Zorg dan dat je ze via LinkedIn een connectieverzoek stuurt samen met een berichtje erbij. In dit bericht zet je ‘Hoi ik zag jouw presentatie, ik vond het erg interessant en het leek me leuk om met je te linken’. De meeste mensen vinden dit alleen maar leuk, sommigen weigeren een uitnodiging zonder toelichting zelfs.

4 Gebruik LinkedIn als je visitekaartje

Een van de eerste dingen die wij op onze opleiding moesten doen was een visitekaartje maken dat we konden meenemen naar de attractieparkbeurs. Vervolgens gaven we onze kaartjes aan een aantal mensen waarmee we spraken. Later realiseerde ik het me pas: wat moet een professional met een in elkaar geflanst kaartje van een student die nog amper ervaring heeft, verder dan kwijtraken?

Sindsdien vraag ik, wanneer ik iemand spreek die relevant zou kunnen zijn voor mijn netwerk, of ik diegene mag toevoegen op LinkedIn. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. Je kunt geen kaartjes (en dus connecties) kwijtraken.
  2. Je deelt precies de informatie met elkaar die je nodig hebt.
  3. Je blijft op de hoogte van elkaar en het is makkelijker om de connectie warm te houden.
  4. Gezamenlijke connecties zijn een leuk gespreksonderwerp, meestal heb je die wel.
  5. Visitekaartjes zijn in dit geval geheel overbodig, super duurzaam dus 😉

5 Like, reageer en deel strategisch

Dit klinkt veel moeilijker dan het is, dus ik zal het even toelichten: alles wat jij liket, deelt en waar je op reageert zien andere mensen ook. Sterker nog, ze zien het voorbijkomen op hun feed. Als je dit slim aanpakt heb je een goede manier om jezelf te branden.

Ikzelf ben bijvoorbeeld heel erg geïnteresseerd in marketing en thema parken. Zo deel ik relevante artikelen over content marketing, reageer ik op berichten van alumni en medestudenten uit de branche en like ik alles wat te maken heeft met deze twee onderwerpen. Iedere keer wanneer connecties mijn update voorbij zien komen, zullen ze marketing of thema parken met mij associëren.

Tip: Demp mensen die niet relevant zijn voor je netwerk. Sommige mensen ken je vaag omdat je ooit met ze gesproken hebt, maar ze zitten niet in hetzelfde werkveld. Hun posts zullen hoogstwaarschijnlijk niet relevant zijn voor jou. Om je feed relevant en interessant te houden kun je mensen dempen waarvan de content je niet aanspreekt. Dat doe je via de drie puntjes rechtsboven. 

Lees hier ook mijn artikel over drie nieuwe inzichten over social media op Marketingfacts!

Stap 3: Personal branding door zelf content te plaatsen

Nu dat je goed weet te luisteren op LinkedIn, wordt het ook tijd dat je iets van jezelf laat horen en zelf content gaat schrijven. Deze laatste vier tips helpen je daarbij.

6 Let op wat voor content je plaatst

LinkedIn is een heel ander platform dan Instagram en Facebook. Het draait er namelijk vooral om business to business. Kom dus niet met alledaagse levensupdates en let goed op wat je schrijft. Wat is dan wel professioneel?

  1. Nieuwe school- of werkgerelateerde successen.
  2. Relevante lessen of cases die je tegen bent gekomen.
  3. Interessante boeken, artikelen of videos waar je iets uit hebt gehaald.
  4. Wanneer jij op zoek bent naar iemand die jou verder kan helpen.

Je moet anderzijds niet te bang zijn om content te plaatsen die niet direct ‘professioneel’ is, de regel is ‘er moet een link met werk zijn’. Je mag dus best een foto van een bedrijfsuitje plaatsen, en als je trouwfotograaf bent zelfs een foto van een huwelijk.

7 Don’t overshare

Het is belangrijk dat je relevante content deelt, maar zorg dat je absoluut niet te veel gaat delen. Een connectie van mij deelde dagelijks vrijwel elke kleine gebeurtenis die ze meemaakte. Na een tijd werd dit zo vervelend dat ik het account gedempt heb. Let hier dus op, zodra je gedempt bent door een van je connecties zul je nooit meer in zijn of haar feed komen.

LinkedIn helpt je hier overigens mee, als je iets hebt gepost word je door LinkedIn een paar uur gedempt. Bij twee posts vlak achter elkaar krijgt er één weinig aandacht.

8 Herhaling

Zoals ik ook al kort beschreef bij tip 5, moet je zorgen dat mensen bepaalde associaties met je krijgen. Naast de dingen die je deelt en liket, kun je dit ook doen door je eigen content te delen. De dingen die ik deel op LinkedIn zijn allemaal gerelateerd aan marketing, storytelling en thema parken. Voor marketing deel ik bijvoorbeeld de artikelen die ik voor Marketingfacts schrijf, voor thema parken schrijf ik over presentaties, projecten en stages op school.

9 Storytelling

Tot slot moet het leuk blijven om de content die je deelt te lezen. Ondanks dat het een B2B platform is, betekent dit niet dat je onpersoonlijk, saai en formeel moet blijven. Mensen lezen het liefst een grappig verhaal met een leuke les, of over fouten die je maakt en ongewone situaties die je tegenkomt. Hoe eerlijker en persoonlijker, hoe meer likes en views, wat betekent dat je meer potentie hebt om mensen buiten je netwerk te bereiken.

Tip: streef ernaar om enkel foto’s die je zelf gemaakt hebt of waar je zelf op staat te delen. Wanneer mensen een persoonlijke foto zien, zijn ze eerder geneigd het eens beter te bekijken en interactie te tonen. Een foto met enkel een logo zal geen interesse wekken en zal sneller verdwijnen in het algoritme.

Gebruik LinkedIn optimaal

Denk je dat je LinkedIn volledig onder de knie hebt nu? Je bent in ieder geval goed op weg. Tot slot nog drie bonustips om LinkedIn optimaal te gebruiken.

10 Volg LinkedIn learning courses

LinkedIn heeft een programma waarbij je de mogelijkheid hebt om meer te leren over allerlei professionele vaardigheden zoals schrijven, presenteren en online programma’s. Verschillende cursussen, gecreëerd door professionals, worden hier aangeboden. Deze cursussen zijn in de vorm van verschillende korte video’s. Cursussen duren gemiddeld 1 tot 3 uur.

Voor LinkedIn Learning betaal je €30 per maand, hierbij inbegrepen zit een LinkedIn Premium account. Let wel goed op, bij sommige universiteiten kun je LinkedIn Learning gratis verkrijgen, zoals bij Breda University of Applied Sciences waar ik studeer.

11 Volg belangrijke professionals

Investeer je liever niet in LinkedIn Learning, dan is er een andere gratis manier om kennis te vergaren over onderwerpen die je interesseren. Dit kun je doen door belangrijke professionals te volgen die relevante content delen op hun LinkedIn profiel. Vaak haal je hier lessen, interessante cases en nieuwe connecties uit.

12 Volg pagina’s die je interesse wekken

Daarnaast zijn er ook pagina’s die je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen van een bedrijf op professioneel gebied. Daarom is het handig om een aantal pagina’s te volgen van bijvoorbeeld bedrijven die een voorbeeldfunctie in de branche hebben of bedrijven waar je later graag terecht zou komen.

Aarzel niet om mij toe te voegen op LinkedIn!

Gebruik jij LinkedIn al optimaal?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *